Rättsväsendet, vart är ni när man behöver er?!

Hej och välkommen in till min blogg!

Jag en story att berätta. En story jag funderat på i många år om jag verkligen ska blotta och berätta, något personligt som aldrig ”fått” komma ut. Men det är dags nu, har jag fått nog!

Jag har fått nog av elaka, manipulerande och sadistiska män, fått nog av att rättsväsendet som inte hjälper kvinnor och barn i utsatta situationer, fått nog av hur lätt det är att manipulera myndigheter och polis bara man har mål i mun. ”Newsflash” psykopater och narcissister kan snacka sig ur situationer just för att de är psykopater med personlighetsdrag utan hämningar, borde inte rättsväsendet veta det, kan man komma undan med vad som helst bara man kan snacka och manipulera bevis.

Jag har fått nog, jag har blivit tystad i hela mitt liv, trott att det ska skada honom för mycket, att han ska skada oss, att behöva fortsätta leva med skyddad adress resten av våra liv, inte velat att folk i omgivningen skulle veta att vi var så svaga, hur dåligt vi mådde, skulle dom titta snett på oss och prata bakom ryggen, varför hade vi inte stått upp för hos själva, sagt ifrån.. Det är slut på det nu, här kommer den nakna sanningen!

Min mor träffade min far när hon var 16 år gammal. Han var charmerande, bestämd, kunnig och 15 år äldre.. Han hade redan då rykten på sig om sexuella övergrepp mot minderåriga.

Det visade sig vara sant då han, när jag som fyraåring, hälsade på honom i fängelse. Han hade nämligen dömts för sexuella övergrepp mot barn bla, men det snackade han förstås bort redan då.. Han var en erkänd man inom hästsporten och drev en ridskola med barnlektioner.. Han kunde göra det trots sin tidigare dom, för han kan snacka, han kan snacka sig ur vad som helst.. Han anlitade tom ett produktionsbolag som gjorde en dokumentär om han oskuld till brottet han fått sitta i fängelse för, han kan förklara sig ur vad som helst..

Många år av rädsla, misshandel, anmälningar, förtryck passerade för mig, mina syskon och mor. Jag kommer berätta mer om det senare. Ni kanske undrar varför man lever så länge utan att anmäla eller fly, tro mig vi har anmält flertalet gånger under åren men det har slutat med att Han fick oss att dra tillbaka genom att skriva brev till polisen i vårat namn och förklara att vi bara gjort vanliga tonårsuppror och drog tillbaka anmälan för att vi förstått att det vara allvarligt att beskylla oskyldiga lilla pappa för sådana hemskheter. Polisen köpte det varje gång.. Fråga men ett vanligt tonårsuppror är det att anmäla sina pappa för vanvård, misshandel och tortyr? Tydligen tyckte polisen det.. Vi har även haft vänner till familjen som gömt bilen utanför vår gård och väntat i mörkret på att vi ska lyckas ta oss ut och bli skjutsade till kvinnohem men vi tog oss aldrig ut..

För cirka sex år sedan tog min mamma det stora beslutet att fly tillsammans med mina småsyskon från min pappa. Hon lämnade sin egen gård och verksamhet, för att skydda sig själv och sina barn.

Hon hade fått nog…

Det räckte med att ständigt leva i rädsla, inte veta vad J (kallar honom J, pappa känns bara fel) nu ska hitta på och den ständiga oron över att mina småsyskon skulle skadas.

De skrev då ett avtal, med hjälp av jurister, att J skulle driva verksamheten. Han skulle ha sex år på sig att få fram pengar, för att kunna lösa ut min mamma och kunde han inte få fram pengarna så föll driften tillbaks på mamma.

Sex år har nu gått… så vad hände?

Förutom att han otaliga gånger brutit olika paragrafer i avtalet och gjort allt annat än att försöka få bolaget att blomstra, så har han även varit väldigt noga med att få fram att det är han som har MAKTEN!

Han lyckades inte få fram pengarna.

Med hjälp av mammas advokat meddelades J i tisdags att avtalet upphävts och att han omgående skulle lämna över bolagets egendom….

Vi åker ut till gården tisdag kväll och får se alla ridskolans hästar på sommarbete, sommarbete.. Det är november och Klass 1 varning och hästarna går utomhus, utan varken, skydd eller mat. Enligt J ska det vara fantastiska näringsvärden i gräset. Om det funnits något gräs att äta.. Det är inte första gången han plågar djur, det är samma som med människor ju mer de lider, ju bättre mår han. Flera anmälningar har gjorts av grannar och människor kring gården, man kan ju fråga sig vart länsstyrelsen håller hus?

Vi fick in hästarna i tryggt förvar, med liven som insats. Hästarna var helt galna. J märkte ju självklart att vi var där och hotade oss med att vi är avhysta och genast måste lämna gården. Vilket vi självklart inte gör. Vi upplyser även honom om att avtalet löpt ut och han är inte längre delaktig i bolaget.

Då drar han tag i mig och släpar ut mig genom stallgången, samtidigt som jag håller en häst i höger hand. Min bror får rycka in och hålla bort honom.

Han beter sig både hotfullt och aggressivt och hotar med att ringa polisen. Vilket jag sa att han gärna får göra. Vi har all rätt att vara på vår EGEN gård.

Klockan blir 23:00 och vi bestämmer oss för att åka hem.

Jag och mamma åker sedan ut kl: 7 nästa morgon för att ta hand om hästarna och ser att fem hästar är borta.

De är då inlåsta i ett annat stall.

Samma dag skulle vi ha ridläger för några barn. Vi väntade och väntade med såg aldrig några barn.

Det visar sig då att J har låst in dem på övervåningen i sitt hus och vi får inte komma in och hämta dem. Alltså idioten kidnappar fyra barn och tutar i dem att två galningar springer runt på gården, vilka då var jag och mamma. En av barnens mamma kom och smsade sin dotter att gå ut, men hon fick inte lämna. Fatta själv, tänk dig att man som förälder lämnar sitt barn i god tro att de ska gå på ridläger hos mig och mamma och låses in hos en dömd brottsling som är allt annat än lämplig att umgås med barn.

Vidare får jag en smocka i stallet, där jag slängs in i stenväggen. Medan mamma är inne i sitt privata hus och ser att huset blivit helt vandaliserat och en bubbelpool värde cirka 70 000 kr är borta.

Jag får panik och skriker på mamma. Jag har ju dessutom varit med om en olycka, så en smäll på huvudet hjälper inte.

Mamma beslutar sig för att ringa polisen. Det är här jag börjar surna till. Vet ni vad som händer?!

En timme efter att polisen lovat att komma ut, ringer de och meddelar att de nu pratat med J och att detta handlar om civilrätt och att allt är under kontroll, så de behöver inte komma ut.

Mamma ilsknar till och säger att det är väldigt konstigt att det ringer till gärningsmannen som dessutom är psykopat och ber dem att omedelbart skynda sig ut. Det sitter liksom fyra barn inlåsta i ett hus.

De säger att de har lite viktigare fall att prioritera och säger att de kommer när det kommer…

Efter två timmar kommer de äntligen. De var ointresserade av situationen och tittade misstroende på oss..

De lyssnar knappt, utan går med J och är borta i nästan 1 timme. De kommer sedan tillbaka och ser på när J sätter lås på stallet. Jag frågar då polisen vad som händer. Han kollar knappt på mig och säger bara att han satte ju inte direkt dit låset själv, medan han kollar på J och hånler.

Vi kände oss så maktlösa. Inte ens polisen var där för att skydda oss. Utan de valde att lyssna på en man som tidigare varit dömd  och tyckte inte alls det var konstigt att han hade barn på övervåningen. De verkade så glada när de var där sa ena polisen. Då svarade jag bara, ja det var även jag och min syster när polisen kom en natt och besökte oss. Medan jag och min syster hade blod över hela benen och fötter.

Min mamma frågade om de kontaktat barnens föräldrar. Nej, det behövdes inte.

Samtidigt hade en mamma kommit dit och hämtat sitt barn, medan hon skrek att de aldrig mer kommer sätta sin fot på gården.

Men det var tydligen inga konstigheter med det.

Efter mycket om och men började väl polisen inse att allt inte stod rätt till med J. Men de tyckte det var bättre och köra hem oss. De kunde ändå inte hjälpa något mer. Detta är nämligen civilrättsligt.

Så vi bestämde oss för att åka med polisen hem, mer kunde vi inte göra för stunden och kvar var två barn och hästar som inte kunde komma in i stallet.

En massa har hänt sedan dess. Men det jag kan säga är att myndigheter och polisen är, precis som de varit i hela vårt liv, inte intresserade av sanningen. Oftast är situationer precis som dom verkar, vi har inte de senaste 20 åren gått inför att anklaga en snäll och ansvarsfull far för hemskheter som aldrig inträffat. Vi har inte gått ihop för att knäcka den stackars hederliga man med otaliga anmälningar genom åren, vi har inte ljugit ihop historier för att vi vill se honom gå under. Vi har försökt överleva både fysiskt och mentalt och bli vuxna egna människor som kan bearbeta och läka våra sår inombords som aldrig tycks försvinna. Vi vill bara slippa leva med denna man i våra liv och inte behöva titta in i vår plågoandes ögon varje gång vi behöver åka ut och ta hand om vårt eget företag och egendom. Snälla hur kommer man ifrån detta, när kan det ta slut så vi får gå vidare och läka? Vem kan hjälpa, vi vet inte..

J manipulerar även myndigheter med falska dokument, detta kommer genomskådas men hur lång tid tar det?  Under tiden hinner J slå sönder hela verksamheten, länsa konton och vanvårda djuren. Han går runt till grannar och kunder och förtydligar att han driver gården och att min mamma har blivit galen, så polisen fick komma och hämta henne.

Hästarna vanvårdas och vi kan inte besöka vår gård, för vi måste vänta in myndigheterna, som behöver få ytterligare bekräftat att mamma äger gården. Som att inte avtalen, bolagsformen m.m redan visat det?!

To be continued…

64 reaktioner på ”Rättsväsendet, vart är ni när man behöver er?!

 1. Hej Sophie,
  Vad starkt av dig att skriva allt detta! Vi har varit kund till ridskolan men nu slutat. Märkt att det inte är som det ska! Hört sedan länge ang J om alla hemskheter .
  Känner så att jag vill hjälpa till så ni kan vinna denna kamp efter alla era år tråkigheter! Får man dela din länk på FB så kanske er sanning når ut å rätt person tar tag i detta!

  Mvh Johanna

  Gillad av 1 person

 2. Starkt skrivet Sophie!
  Jag ville så gärna skriva någonting bra här, men… helt ofattbar läsning…

  Funderar på om jag kan göra någonting för att hjälpa-försökte göra det jag kunde för hästarna i våras, men blev stoppad .
  Hör gärna av dej om du tror jag kan bidra med någonting. Så här ska det bara inte kunna få vara -overkligt…
  Var rädd om dej

  Gillad av 1 person

  1. Tack Tina för ditt engagemang!

   Jag minns att du delade. Vet att det blev en del kommentarer kring det hela. Vi försökte just då få ordning på allt och dessutom få igång verksamheten igen. Men det var lättare sagt än gjort.

   Kram på dig!

   Gilla

 3. Starkt av dig att gå ut o berätta en galet overklig historia. Tror det kommer hjälpa dig till sakta läkning och att du stärks. Sen hoppas jag att hela familjen får upprättelse och att J får betala för sina brott. Kram

  Gillad av 1 person

 4. Fruktansvärt Sophie! Vi har redan tidigare sagt till din mamma att vi ställer upp och vittnar om det skulle behövas. Allt stöd och kärlek till dig och familjen ❤

  Gillad av 1 person

 5. Sophie, jag är chockad och vet inte vad jag skall säga. Är en av dem som faktiskt trodde på din fars oskuld, framförallt efter långa samtal med din mor. Men hon kanske inte vågade säga ngt annat? Ni var tom nere i Skåne och hälsade på oss när du var liten, men det kommer du nog inte ihåg. Har inte haft ngn kontakt med mamma eller J på flera år, så vet inte vad som pågått. Men nu när jag fick läsa detta blev jag helt ställd och väldigt berörd. Känner mig helt lurad, för tror inte du hittar på detta, och har tydligen också blivit manipulerad. Beklagar vad ni har fått gå igenom, ngt barn aldrig skall behöva göra. Hoppas det blir en slutgiltig lösning snart, så ni får lugn och ro. Hälsa mamma så mkt, hon får gärna höra av sig, om hon vill. Lycka till!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Yvonne!

   Tack för din kommentar.

   Jag förstår hur du känner. Du är inte den enda som blivit manipulerad och lurad. Mamma var ju dessutom tvungen att ljuga och stötta J i detta och hon kunde vara väldigt övertygande.

   Glad att du tror på min berättelse. Jag känner att det var dags att berätta om hur det egentligen var.

   Kram!

   Gilla

 6. Sophie, mycket starkt och bra att Du orkar/kan/vågar ”gå ut” och berätta!

  Får jag dela?

  Jag vill gärna berätta för dig att vi är fler än många, som, dessvärre, känner till !
  och som även har försökt att …..

  Men, som Du skriver, hjälpte det föga.
  Din far är mer än manupilativ.

  Jag väljer här, utan att Du så gjort, att skriva din fars namn. Detta utan ditt tillstånd!

  Anledningen till att jag väljer att namnge Jerry Jahn är att jag önskar att de som tvivlar på riktigheten i det Du skriver, ska söka på hans namn och själva kunna konstatera för vad han ”skakat galler” och detta läääänge!

  Att Jerry Jahn alltid lurat allt och alla på betalning för utfört arbete och levererade varor är väl i dag landsomfattande känt. Att föräldrar, som blir varnade för att skicka sina barn (flickor) till hans läger, inte lyssnar/tar till sig och kontrollerar, är fullständigt obegripligt!

  Sophie, det var decenier sedan din far var ”en karla-karl”. Likt förbaskat lindar han än såväl kommunalgubbar, som uppenbarligen även, lagens män, runt sitt lillfinger. Ingen av hans fodringsägare får betalt, etc, etc.

  Förlåt, men din far är en farlig man !!!

  Din far har inga gränser! Detta oavsett vad det gäller!

  Jag är långt ifrån säker på hur Du tar detta, mitt inlägg.

  Men,
  jag skriver enbart för att jag önskar att – alla – som ö h t tror att de har något att tillföra, för att hjälpa dig – dina syskon – Anna – ska ställa upp !!!

  Sophie, låt mig få veta – hur – vi kan hjälpa er!

  Gerd

  Gillad av 1 person

  1. Hej Gerd,

   Uppskattar verkligen din kommentar. Du vet ju verkligen vad J är för person och han har ju verkligen inte skött sig gentemot er. Glad att du har stått på dig och inte blivit rädd.

   Du får gärna dela. Vill att detta ska spridas överallt!

   Nu vill jag bara att myndigheter ska komma fram till avhysning så vi kan agera och se till att hästarna får det bra. Tänker varje dag på hur dem har det.

   Kram på dig Gerd!

   Gilla

 7. Sophie.. läser det här med tårar i ögonen. Spenderade många timmar av mina ungdoms år hos er. Spenderade nätter där slagsmål och skrik hördes på nedervåningen.
  Vi var så små… förstod inte verkligheten fören långt efteråt.
  Tycker du är fantastiskt stark som berättar din historia. Kram till er alla från mig ❤

  Gillad av 1 person

  1. Hej Sandra!

   Ja usch vad man varit med om. Vet ju dessutom att du själv sett hur han betett sig, så du vet ju.

   Det eviga bråkandet är nog ändå det värsta.

   Kram på dig fina! ❤

   Gilla

 8. Sophie,

  Du minns inte mig men jag är en av de flickor som gick på ridskolan för många, många år sen. Jag var en av dem som klarade sig undan Jerry men som också har starka och hemska minnen från när allt rullades upp för ca 25 år sedan. Jag minns hur ledsen jag blev när jag fick veta vad han hade gjort mot så många av tjejerna på skolan för Jerry var en snäll man, make och far i mina barnaögon. Han var den som brukade läsa sagor för mig när jag var inne i ert hus och jag kunde inte förstå hur någon som verkade vara så snäll egentligen var så ond. Jag minns också efterspelet, hoten mot min och mina vänners familjer och hoten mot mig när jag sprang på Jerry några år senare på en skärgårdsö utanför Stockholm. Jag såg honom, berusad, stå och prata med några vänners småsystrar och valde att gå fram till dem och säga att de skulle hålla sig undan honom för att han var en farlig man. Jerry väste bl.a. till mig, då endast 15 år gammal, att jag ”minsann skulle få se på fan” om jag inte avlägsnade mig omedelbart. Jag blev rädd men framför allt arg och väste tillbaka att jag gladeligen skulle låta hela världen veta vem han var och om han slog mig där och då skulle han bara hjälpa till att sprida det snabbare. Han spände blicken i mig men gick till slut därifrån. Dagen efter insåg jag att han var där med er, hela sin familj för jag mötte er alla tillsammans nere på bryggan. Jag låtsades om som att jag inte såg er men såg Jerrys hånleende i ögonvrån och minns hur jag tänkte på er barn och innerligt hoppades på att ni inte blev utsatta för samma saker som han gjorde mot andra barn och ungdomar.

  Jag tycker att det är helt fantastiskt att du vågar skriva öppet om det här Sophie. Det är skrämmande att få läsa och ta del av det som ”hände på insidan” för det var aldrig någon av oss som visste säkert även om många av oss hade våra misstankar. Det talades så otroligt mycket om din mamma, ifrågasattes hur hon kunde försvara sin man, hur hon inte kunde förstå vad han hade gjort osv. Min mamma förklarade redan för mig där och då, trots att jag bara var ett barn, att ibland finns det människor som har en förmåga att få andra att göra precis som de vill, manipulativa personer. Att det finns människor som kan skrämma sin egen familj så mycket att de gör som de blir tillsagda och inte vågar berätta sanningen. Du har valt att berätta sanningen nu och jag hoppas att det här, en gång för alla, klargör att det Jerry har gjort genom åren, mot sin egen familj och mot andra, är sant. Din far är en ond man men du är inte din far och jag hoppas att ingen någonsin kommer att döma dig för att du har tvingats växa upp med Jerry. Jag hoppas också att ni till slut ska få rättvisa i er familj och att myndigheter m.fl. ska sluta hålla en dömd sexualförbrytare om ryggen.

  Du har uppenbarligen vuxit upp till att bli en stark tjej och det måste vara den bästa hämnden, han lyckades aldrig krossa dig.

  Värme och kärlek till dig Sophie för att du står upp för dig själv, din familj och alla Jerrys offer.

  /A

  Gillad av 1 person

  1. Hej Anna!

   Detta låter ju helt fruktansvärt. Så glad att du vågade stå på dig, det var det ju många som inte vågade. Ledsen att du själv skulle behöva råka ut för den där personen.

   Jag har själv varit väldigt rädd. Men idag när jag tittar på honom ser jag honom som en patetisk gammal gubbe som har förlorat allt.

   Kram till dig!

   Gilla

 9. Hej,
  Du minns inte mig, men jag red på ridskolan och var med som vittne vid första rättegången där han blev dömd. Jag satt barnvakt åt dig ibland. Kommer ihåg bråken hur rädd man var för honom. Tycker det är så hemskt hur samhället och myndigheterna svikit er! Det glädjer mig dock att du vänt ilskan utåt och jag hoppas att han ska straffas för sina gärningar. Man förtjänar inte att kallas pappa om man behandlat sina barn som han gjort. All styrka och lycka till!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Lotta!

   Tack för din kommentar. Nej då var jag dessvärre alldeles för liten för att minnas!

   Ja dessa bråk kunde ju hålla på i timmar. Men vet att han fick en kick av det. Därför han såg till att bråka så mycket som han gjorde.

   Minns alla dessa fruktansvärda nätter när jag satt i trappan till övervåningen och lyssnade för att snabbt kunna ingripa om mamma skulle bli misshandlad.

   Kram

   Gilla

 10. Stackare.
  Känner varken dig eller din familj.
  Däremot har ryktet om J nått även mig.
  Något som bara kändes som elakt rykte.
  Hoppas ni får rätten på er sida.

  Gillad av 1 person

 11. Hej Sophie! Du minns inte mig heller men jag red också på ridskolan där J höll till och minns själv honom. Du är så galet modig och fantastisk som vågar öppna upp såhär! Det är så fruktansvärt att läsa det du skriver även om jag har vetat det länge.
  Lova mig att du säger till om ni behöver någon hjälp. Både jag och min mamma lovar att göra allt vi kan!
  Styrkekramar i massor
  /Tuva

  Gillad av 1 person

  1. Hej Tuva!

   Har ett svagt minne av dig. Har för mig att jag följde med på tävling när du skulle tävla Clover?!

   Hoppas du själv inte behövde bli utsatt för Js alla dåd.

   Tack för ert engagemang. Uppskattas varmt!

   Kram

   Gilla

 12. Hej Sophie

  Jag är en gammal ridtjej från öarna och jag som många andra hörde ryktena. Jag var iofs väldigt ung (född -94) men under min uppväxt var det allmänt känt på öarna om J. Vi barn/ungdomar på andra gårdar fick inte åka till er gård pga J. Det är fruktansvärt att nu få läsa att ryktena stämde, och var ännu värre än man kunde tro!!! Jag är så ledsen för er skull. Det är fruktansvärt!

  Gillad av 1 person

 13. Vilken vansinnig mardröm.
  Jag levde flera år med en man som ville kalla sig min far och han hade samma beteende och samma vansinniga förmåga att manipulera. Hur man överlever är en gåta, du verkar vara en stark människa och jag hoppas innerligt att J får betala en dag….

  Stor kram och massor av tankar till dig och din familj, jag vet för att ni ska få tillbaka det som är ert och att den där ursäkten till människa får sitt straff!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Lotta!

   Vad tråkigt att höra. Då vet du precis vad jag talar om. Det är egentligen helt sjukt hur man lyckats låta sig bli så hjärntvättat och tro på vad de säger.

   Kram till dig!

   Gilla

 14. Det gör mig fruktansvärt ont att läsa det du skriver.
  J var ökänd redan för 35 år sedan.
  Jag trodde inte att det var möjligt att han kunde fortsätta i samma spår år ut och år in.
  Jag trodde att han gjort sig omöjlig för all framtid inom ridsporten.
  Det är fruktansvärt ledsamt att inse att så inte är fallet.
  All styrka till dig och hela familjen.
  Nu får det faktiskt vara nog. Frys ut honom ur ridsporten för all framtid !

  Gillad av 1 person

 15. Hej Sophie. Vill ni i rätten ha lite vittnen på hans sinne och hur hästarna skötts hjälper jag er mer än gärna. Vet ej om det var dig jag mötte i stallet i våras med din mor, hyrde då boende där samt jobbade i stallet på mornarna och kom i konflikt med din far efter olika omständigheter och han gick häxjakt på mig med. Din mamma har mitt nummer(om hon har det kvar). Hemskt allt det ni behövt gå igenom, otroligt starkt av er men tyvärr är jag ej förvånad 😦 han har allvarliga problem. Min inneboende som jag bodde med skulle säkert vittna han med

  Hoppas verkligen ni får tillbaka er verksamhet hel och att djuren klarar sig bra. Din mamma skulle haft verksamheten tycker jag, och jag hoppas det blir så.

  Önskar er all lycka
  Mvh

  Gillad av 1 person

  1. Hejsan!
   Ja vi träffades. Jag och mamma var så glada över att du var där och tog hand om hästarna. Annars hade de väl varit ute dygnet runt.

   Du bidrog verkligen och är ledsen att du själv skulle bli utsatt.

   Då vet du iallafall vad jag talar om när det kommer till hur illa hästarna sköttes.

   Gilla

 16. Hej Sofia!

  Man kan inte tro att det som hänt sker här på Ekerö! Man undrar vad barnkonventionen, BRIS och socialtjänsten gör för er, mamman och barn? Är de alla så maktlösa och handlingsförlamade? Då kan ju inte barn och kvinnor leva tryggt här i Ekerö kommun (eller överhuvudtaget här i Sverige) mot våldsamma män!

  Något måste ju göras mot Ekerö polis och rättsväsendet – uppror?
  Jag läste även kommentarerna. Sjukt var att åklagaren ignorerade händelserna. Han borde oxå spärras in!!!!

  Jag undrar om jag får kolla med familjeenheten och socialtjänsten här på Ekerö kommun och se om de kan göra något för er?

  Stå på er och vi alla hjälps åt att sprida detta vidare! Vi kan inte göra allt men alla kan förstås göra något. Tillsammans är vi starka! Ni har mitt fulla stöd!

  All stöd och styrka till dig och din familj! Bamse kramar!
  /Karolina

  Gillad av 1 person

  1. Hej Karolina,

   Tusen tack för ditt stöd och engagemang. Du får absolut berätta för familjeenheten och socialtjänsten. Jag är ju vuxen idag, men kan ju säga att jag har småsyskon. Dessutom kanske jag kan hjälpa andra barn att våga komma fram och prata.

   Bästa,
   Sophie J

   Gilla

 17. ABSOLUT!

  En annan viktig sak får mig också att undra varför är det förutom en man just bara kvinnor som kommenterar här? Har inte ni män något att säga till om?

  Bara undrar??

  Karolina

  Gillad av 1 person

  1. Ja jag håller med. Många kvinnor som skriver och engagerar sig. Men uppskattar förstås de män som verkligen visat omtanke.

   Tror mer att vi kvinnor kan associera till detta än män.

   Gilla

 18. Efter att ha läst dina inlägg samt lyssnat till en av de drabbade ridskoletjejerna så tycker jag nog att detta skulle ut i massmedia. Ta kontakt med uppdrag granskning på tv, det kan vara barn som fortfarande är i fara.
  Jag är imponerad över din styrka och öppenhet ❤️

  Gillad av 1 person

  1. ja, det vore inte fel om TV kunde rätta till det de en gång ställde till med, minns programmet Göran Elwin gjorde för att rentvå Jerry…i början av 90-talet. Det fälldes visserligen i Radionämnden, men hur många
   nåddes av det ? jag såg en liten blänkare på tv:n innan barnprogrammen började. Det var allt.

   Gillad av 1 person

   1. Christine, Du har så rätt! Media borde ….
    Richard Aschberg, Aftonbladet skrev en artikel om Jerry Jahn i samband med att han dömdes till drygt två års fängelse. Han blev ombedd att skriva en uppföljande artikel i samband med att Jerry var åtalad för misshandel av sin egen familj. R A ansåg det inte mödan värd, då eventuellt straff inte skulle bli tillräckligt långt.
    Men, vi är fler än många, som gärna skulle, mer direkt, vilja hjälpa, bara vi begrep, hur så kunna göra.

    Gillad av 1 person

  2. Hej Martina!

   Tack för din kommentar.

   Ja så jag också känner. Kanske dags att verkligen få ut det i media och granska detta och andra fall. Dessvärre alldeles för mycket brott som begås bakom stängda dörrar.

   Gilla

 19. Hej Sophie,

  Jag och min vän Frida praktiserade på er gård för många många år sedan. Är 34 år idag. Det måste ha varit runt år 2000. Om jag minns rätt så hade jag en favorithäst hos er som hette Stanley e:Stanford. Vi bodde i ett hus på gården…

  Vi hörde bara rykten men att läsa detta idag gör mig så illa till mods. Usch vad hemskt. Jag hoppas så att ni får upprättelse och att denna man får stå tillsvars för sina grymheter.

  Mvh Jessica

  Gillad av 1 person

   1. Javisst kommer jag ihåg dig och din syster främst. Ni verkade leva drömlivet…att få rida så fina hästar och bo på en sån fin gård.. Vilken fasad ni klarade av att hålla upp. Ni var alltid så snälla.
    Det gick massa rykten om M och J. Då ville man inte lyssna/förstå men nu i efterhand förstår man mer.
    Vet du vart Stanley hamnade sen? Fantastiskt fin häst!

    Önskar dig och dina syskon/mamma en riktigt fin Jul. Hoppas det löser sig med gården.
    Kram

    Gilla

 20. Herregud! Jag hörde talas om Jerry Jahn på 80-talet. En ridlärare på vår ridskola hade gått på utbildning med honom å redan då hade han mycket sjuka böjelser! Fruktansvärt!
  Jag håller tummarna för att ni får hjälp! Å rätt till det som är din mammas!

  Gillad av 1 person

  1. Ja..han köpte Eneby (som det då hette) runt 1980 för sin dåvarande hustrus ärvda pengar.
   Rätt snart började det gå rykten på ön om att han försökte betala hantverkare med sin frus smycken, söp och höll på med småflickor. Jag trodde det bara var skitsnack, så både jag o mina barn red där ett tag.
   Men när Annas (Sophies mor) familj plötsligt var borta förstod jag direkt orsaken, hade länge misstänkt
   att något var fel. J.hade en relation med Anna och såg till att hon bröt med sin familj. Det är ju en del i taktiken
   sådana män har, att se till att kvinnan inte har några nära relationer kvar. Jag vet att hennes föräldrar gjorde allt de kunde, men till slut orkade de inte längre. Men jag läste i den andra bloggen att de nu har kontakt igen. Mycket glädjande ! Det var en mycket fin familj och jag led så med Annas mamma…annars var ju Jerrys taktik att söka upp offer som hade frånvarande fäder..

   Gillad av 1 person

   1. Hej Christine!

    Kan inget annat än att instämma. Han såg verkligen till att mamma bröt med sina syskon och mamma och pappa. Det var hemskt som liten att inte få träffa sina morföräldrar och höra att det var fel på dem.

    Gilla

 21. Hej Sophie. Jag blir ledsen att läsa om ditt och din familjs liv. Jag halkade in på din blogg via ponnymammans blogg och förstod vem hon skrev om. Jag var instruktörselev, tror jag det kallades
  , en sommar för många många år sedan, i slutet av 80-talet. Och redan då förstod jag att något var fel men fattade förstås inte hur fel. Jag minns din mamma väl och om jag inte tar fel nu så hade hon ett barn och ett i magen under min sommar där. All kärlek till din och din familj!

  Gillad av 1 person

 22. Hej! Vad modig du är, som berättar! Jag var på ridläger på gården, då jag var 11 år…j skulle tvinga mig att hoppa ett hinder på 1.20, trots att jag var rädd och hästen galen….kan än idag, känna känslan….En natt, väckte han alla ridläger barn och vi skulle rensa ogräs runt ridbanan….MITT I NATTEN… Vi såg ju ingenting, eftersom det var mörkt….Ingen vågade säga emot….red på ridskolan några år efter det….Kommer ihåg, att han alltid var arg på Pia, hans ex fru…. Du är en stark tjej, och ni kommer att vinna:) kramar från Linda

  Gillad av 1 person

  1. Hej Linda!
   Vilket fruktansvärd minne!
   Låter absolut som J. Mer vanligt än ovanligt dessvärre. Han passar ju dessutom på för att få gratis arbetskraft.
   Stackars barn som ska på läger och så slutar det med att ni sitter och rensar ogräs mitt i natten.

   Kram på dig!

   Gilla

 23. Hej Sophie
  För väldigt många år sedan, innan du var född, hade jag kontakt med Anna och Jerry. Jag skötte deras bokföring då, men tvingades avsluta samarbetet då det var svårt att få betalt. Jah känner väl till rättegången mot Jerry och hade väldigt svårt att förstå att Anna stod ut. Att det var så illa som jag nu har fått ta del av hade jag ingen aning om, men jag förstår hur det känns då jag har haft samma upplevelser i min egen barndom.
  Jag känner väldigt varmt för er syskon och inte desto mindre för er mor. Hade jag då haft en aning hade jag naturligtvis agerat.
  Det är väldigt starkt av dig och Anna att nu gå ut med detta och hoppas verkligen att de rättsvårdande myndigheterna reagerar, för så här kan vi inte ha det.
  Hasse

  Gillad av 2 personer

  1. Hej Hans-Erik!
   Tack för ditt meddelande och varma ord!

   Du är inte den enda som inte fått betalt… han är ju helt oduglig som affärsman. Tycker verkligen synd om alla som drabbats över att de inte får betalt. Vem vill jobba gratis?!

   Gilla

 24. Jag red på Eneby när din mamma var bara 16, och såg tidigt hur det låg till…
  Det är fruktansvärt att ingen kunnat hjälpa varken Pia eller Anna, men det är inte lätt, när
  den som utsätts för övergrepp skyddar förövaren (jag menar absolut inte att det är offrens fel)
  Vi försökte och försökte också ”väcka” de föräldrar vars barn red på anläggningen.
  Men de stoppade huvudet i sanden, eller försvarade sig med att de alltid var kvar och hade koll på sina döttrar (de flickor som inte hade föräldrar kvar som vakade över dem struntade de tydligen i)
  Jag tror socialtjänsten var inkopplad redan i din fars första äktenskap, men inget gjorde.
  Och alla härute som påtalat att Jerry kört på fyllan, livrädda för vad som skulle kunna hända, hur är det möjligt
  att han kunnat klara det så många år ? ett under att han inte kört ihjäl någon.
  Synd att han själv överlevt, tänker jag när jag läser om vad han gjort er…
  Just för att det är så svårt för dem som ser att ingripa, är det extra illa att läsa om hur passiv polisen varit när
  de faktiskt kommit till er. De måste väl vetat hans historia ??
  Inte bara rättsväsendet och soc har ”skyddat” Jerry.
  En känd journalist gjorde ett timslångt reportage om hur synd det var om honom som var ”oskyldigt dömd”
  för sexövergrepp (tidigt 90-tal) Tror till och med programmet hette just Oskyldigt dömd.
  De ringde runt till oss och sedan klippte o klistrade de ihop vad vi sagt efter eget behag.
  Förvrängde det och fick det att låta dom att vi dom bodde härute och/eller red där var ett gäng skitsnackare.
  Det är ren skandal att han alla dessa år kunnat hålla på så här, att han fick fortsätta driva ridskola (med
  Anna som täckmantel) efter sitt fängelsestaff är helt otroligt !
  Vad är det för rättsväsende vi har ? och att de trots det som hände då är så ointresserade av er när ni
  ringde polis ??
  SÅ starkt av dig att berätta, håller tummarna för att allt ska gå bra för er och hästarna !
  Har hört i många år att det gått magra hästar på Eneby, själv åker jag inte gärna förbi där..

  Gillad av 1 person

  1. Hej Christine!

   Känns som att du är rätt väl insatt i hur det var innan. Det man hört från både mamma och andra är helt katastrofalt. Jag förstår inte hur detta inte har kunnat stoppas. Eller jo, polisen är enligt mig för vek. Det är alldeles för stora brister i vårt rättsystem. Samt att folk är för veka och rädda. Hade fler satt ner foten och pratat öppet om det, hade han kanske stoppats tidigare.
   Sen får man ju inte glömma att man har med en manupulativ person att göra. Han blir så extremt dominant och bestäms, nästintill som en sektledare och lyckats få personer att springa runt han som att han är någon typ av gud. Helt sjukt när man ser på det idag med distans.

   Tack för ditt stöd!

   Gilla

   1. sektledare är just ordet…han tålde inte ens att man talade om en häst i något annat stall än hans.
    Vad gäller åklagaren, som ju verkar lite märklig, har du funderat på att ta kontakt med dem som jobbar på att få en lex-Lotta-lag ?
    De är säkert intresserade av att få veta mer om honom…och du kan säkert få info från dem !

    Gilla

 25. Hej Sophie.

  Jag har träffat din sk far en gång för ca 10 år sedan och den gången räckte för att jag skulle inse att han inte var helt normalt funtad. Både min sambo och jag tyckte han gav ett otroligt oseriöst intryck då han öht inte kunde svara på en rak fråga utan jag fick tjata för att få ett svar, ett svar som jag sedan inte trodde på för ett ögonblick.

  Att han är idiot fick jag sedan bekräftat ett par timmar senare när vi var tillbaka i det stall där jag hade mina hästar inackorderade och jag beskrev vad som hade hänt. Då fick jag även veta att ”Knull-Jahn” varit dömd för övergrepp på ridskoleelever och jag undrade än mer över både vad jag sett med egna ögon och vad jag sedan fick höra om honom.

  Nu har jag fått veta än mer och inser att det jag visste tidigare inte ens var toppen av ett isberg utan bara en liten snöflinga. Jag är uppriktigt ledsen att få veta så sent efteråt vilket helvete du, din mamma och dina syskon levt i och jag hoppas verkligen att den här härvan tar slut snarast. Jag önskar jag hade kunnat göra någonting redan för 10 år sedan för att hjälpa er.

  Kramar till er alla.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Mia!
   Tack för din kommentar!

   Ja, ju mer jag läser kommentarer, meddelandet m.m så inser jag hur otroligt mycket han hållit på. Jag visste ju att han kunde ha någon tjej vid sidan av, men inte alls i detta omfång. Det är helt vidervärdigt rent ut sagt!

   Tack för ditt fina stöd. Ja vi kommer ta oss ur detta. Men om myndigheter m.m kunde agera lite fortare så hade vi redan varit i mål. Nu måste vi fortsätta att ha med galningen att göra!

   Gilla

 26. Hej Sophie
  Hemskt vad ni fått utstå

  Jag har träffat din pappa. Köpt en ponny av honom som efter att vi jobbat med i ett år med hästspecialister var tvungna att triangelmärka för att hon var så skadad att hon var farlig och rida på.
  När vi provred ponnyn satte han upp min då 13åriga dotter och hon fick hoppa. Tror inte hästen knappast var riden förut. Vi misstänkte i efterhand att den ev. Varit drogad

  Sedan när vi förhandlade var han dyngrak och skrek och gapade mest hela tiden och var hånfull och denna stackars Anna vågade inte säga nånting.

  Vi var så dumma så att vi köpte ponnyn iaf. En underbart snäll ponny men så skadad så vi riskerade vårat liv på den….Ett år kämpade vi med all tänkbar hjälp. Men med sorg i hjärtat var tvungna att göra oss av med den tillslut..

  Och han måste ha vetat…..

  Gilla

 27. Åh Sophie, starkt av dej att berätta. Ja blir nästan arg på min mamma att vi år 2000 köpte en ponny (Anemone) av J, minns att hon en gång sa att hon hört att J hade gjort icke-okej saker mot flickor, men när ja läst om hur han behandlat hästarna så e ja glad att vi kunde rädda en häst från o behöva lida hos honom, o ja kan nu även förstå varför hon ” va som hon va”. Minns att ja på tävlingar såg dej o din syster tävla o förstod att ni e Js döttrar. De han gjort mot dej, din syster, mamma o alla andra e så fruktansvärt. Hoppas av hela mitt hjärta att han får sitt straff o att ni kan få ett avslut på allt de hemska. Stor kram till dej.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s